Bli pannoperatör eller repetera – din väg till certifierad kompetens för säker hantering av pannor
Att arbeta som pannoperatör kräver en hög grad av säkerhetsmedvetande och teknisk kunskap. Våra utbildningar inom pannoperatörsyrket fokuserar på säker och effektiv hantering av pannor, både av klass A och B, enligt de senaste föreskrifterna från Arbetsmiljöverket (AFS 2023:11, som ersätter nuvarande föreskrift AFS 2017:3 den 1 januari 2025). Genom att erbjuda en heltäckande utbildning, skräddarsydd för pannoperatörers och blivande pannoperatörers specifika arbetsmiljö, hjälper vi företag, anställda, privatpersoner och andra aktörer att möta alla krav och säkerhetsstandarder.
En panna är en trycksatt anordning som överför energi från bränsle eller el till en vätska som används utanför pannan, exempelvis för uppvärmning eller industriella processer. På grund av höga temperaturer och tryck innebär användning av pannor en betydande risk om säkerhetsföreskrifter inte följs. I vår utbildning lär du dig hur man hanterar dessa risker och använder rätt säkerhetsutrustning för att minimera risken för olyckor.
Vi på DEKRA erbjuder pannoperatörsutbildningar på plats i Stockholm, Göteborg och Malmö, eller runtom i Sverige med vår E-learning som gör det enkelt att genomföra vår utbildning online.
Säkerhet och kompetens: Hantering av pannor klass A och B
För att garantera säkerheten vid användning av en panna krävs en certifierad pannoperatörsutbildning som omfattar:
- Förståelse för pannsäkerhet och övervakning: Lär dig viktiga säkerhetsaspekter för pannor av klass A och B, inklusive hur man övervakar temperatur och vätskenivå för att undvika kritiska situationer.
- Övervakning och beredskap vid larm: Våra pannoperatörsutbildningar omfattar hur du som operatör ska reagera vid säkerhetsrelaterade larm och vilka krav på inställelsetid som gäller. Du får även insikt i skillnader mellan ständig och periodisk övervakning och vad det innebär i praktiken.
- Rutiner och ansvar: Som operatör lär du dig att följa de dokumenterade rutinerna för uppstart, kontinuerlig övervakning och inställelse vid larm. Företag som utbildar sin personal enligt dessa riktlinjer säkerställer att operatörer är redo att hantera alla typer av nödsituationer.
> Ladda ner vårt blad om Digital Pannoperatörsutbildning här.
DEKRA är ackrediterade av SWEDAC
Vi på DEKRA är ett SWEDAC-ackrediterat utbildnings- och certifieringsorgan. Detta innebär att våra utbildningar uppfyller de högsta branschstandarderna och kvalitetssäkras enligt SS-EN ISO/IEC 17020 och SS-EN ISO/IEC 17024. Våra ackrediteringar verifierar att både våra utbildningsprogram och våra utbildare uppfyller kraven för att ge en säker och effektiv utbildning som möter alla gällande föreskrifter. Tack vare denna ackreditering kan du som deltagare känna dig trygg med att din utbildning håller hög standard och uppfyller kraven för certifiering av pannoperatörer.